Türk kahvesi özellikle ülkemizde en sık tüketilen içecekler arasında yer alır. Türk kültürünün önemli içeceklerinden birisi olarak da kabul edilen Türk kahvesi faydaları ile kişilere iyi gelen bir etkiye de sahiptir. Osmanlı döneminden başlayarak günümüze kadar hala popülerliğini korumaya devam eden Türk kahvesi kendine has özellikleri ile de bilinir.
Türk kahvesi, telvesi ile birlikte servis edilen tek kahve türü olarak ön plana çıkar. Farklı birçok kahve türü olsa da özellikle sade Türk kahvesi faydaları ile herkesi kendine hayran bırakır. Küçük bardaklarda hazırlanan bu kahve türü genellikle yanında su ile misafirlere ikram edilir.
Türk kahvesinin kız isteme törenlerinde de ayrı bir yeri vardır. Eski dönemlerden günümüze kadar isteme merasimlerinde gelin ve damadın ailesine Türk kahvesi ikram edilir. Aynı zamanda kadınlar gelen damat adaylarına başka birisini sevdiğini iletebilmek adına tuzlu Türk kahvesi ikram ederdi. Damada tuzlu Türk kahvesi ikram edilme geleneği ise günümüze kadar ulaştı.
Fakat günümüzde bu gelenek daha farklı bir hal aldı. Eskiden damat adaylarına kalbinde başkası olduğunu belirtmek için tuzlu kahve verilirken günümüzde ise bu anlamı taşımaz. Genellikle eski adetlerden alışkanlık olarak tuzlu kahve hazırlanır. Damada ikram edilen tuzlu kahvenin günümüzde kadının kalbinde başka birisinin olduğuna işaret eden herhangi bir anlamı yoktur.
Türk kahvesi birçok farklı çeşidi ile bilinir. Her yörede kahvenin farklı bir hazırlanış ya da pişiriliş tarzı vardır. Klasik Türk kahvesi faydaları ile bilmiş olduğumuz küçük kahve fincanlarında hazırlanan sade, orta şekerli ya da bol şekerli telveli kahve türüdür. Klasik Türk kahvesinden farklı olarak farklı yörelerde Menengiç kahvesi de vardır. Menengiç kahvesi de yine Türk kahvesi ailesine ait bir içecektir. Menengiç kahvesi, kahve çekirdekleri yerine Menengiç kullanılarak hazırlanır. Böylelikle kafein içermeyen bir yapıya sahip olur.
Bunun haricinde ise Ege ve Akdeniz bölgesinde oldukça popüler olan Süvari kahvesi vardır. Bu kahve türü de yine Türk kahvesi kültürünün bir parçası olarak kabul görür. Ege ve Akdeniz bölgesinde genellikle Süvari kahvesi, ince belli çay bardaklarında servis edilir. Cilveli kahve ise özellikle Manisa'da sıklıkla tüketilen kahve türleri arasında yer alır. Bu kahve türü de klasik Türk kahvesi ile aynı şekilde hazırlanır. Cilveli kahveyi klasik kahveden ayıran nokta ise kahve hazırlandıktan sonra kahvenin üzerine çifte kavrulmuş badem eklenmesi olarak bilinir.
En sık bilinen Türk kahvesi çeşitlerinden bir diğeri ise Kül kahvesidir. Bu kahve ağır ısıda pişirilir. Aynı zamanda cezve, közü alınmış olan küllerin içerisine yerleştirilir. Böylelikle közde kahve de denilen Kül kahvesi hazırlanır. Oldukça ağır ve yoğun kıvamlı bir Türk kahvesi türüdür. Mırra kahvesi de yine en sık bilinen Türk kahvesi türlerinden birisidir.
Bu kahve Arapçadaki "mur" kelimesinden ismini almıştır. Arapçada "mur" kelimesi acı anlamına gelir. İsminden de anlaşılacağı üzere Mırra kahvesi acı Türk kahvelerinden birisidir. Güney Doğu bölgelerinde tüketilen bu kahve türü "Güm güm" ismi verilen özel cezvelerde yaklaşık iki saat boyunca pişirilerek hazırlanır.
Yandan çarklı Türk kahvesi bilinen klasik Türk kahvesidir. Fakat bu kahve sade olarak hazırlanır. İçerisine hiçbir şekilde şeker ilave edilmez. Kahvenin yanına küp şeker ikram edilir. Dibek kahvesi özellikle klasik Türk kahvesi ve Menengiç kahvesi kadar popüler bir kahve türüdür. Dibek kahvesinin en önemli fark aromasıdır.